اجرای کمربند سبز شهر بیرجند با هدف کاهش حاشیه نشینی
شهردار بیرجند پیشنهاد اجرای طرح کمربند سبز برای کاهش حاشیه نشینی در بیرجند را عنوان کرد.
به گزارش مدیریت ارتباطات و امور بین الملل شهرداری بیرجند، محمد علی جاوید در جلسه پیش بینی و پیشگیری از گسترش بافت های ناکارآمد جدید (حاشیه نشینی) و اجرای طرح کمربند سبز شهری اظهار داشت: برای جلوگیری از گسترش معضل حاشیه نشینی، بدون تردید ایجاد کمربند سبز بهترین راهکار و طرح اثرگذار در جلوگیری از این معضل می باشد.
وی در این جلسه که با حضور دادستان، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری و نمایندگان دستگاه های اجرایی در شهرداری بیرجند برگزار شد افزود: طرح پیشنهادی اجرای کمربند فضای سبز توسط شهرداری بیرجند تهیه شده است و هدف از اجرای این طرح فیلترینگ شهر کویری بیرجند و جلوگیری از جرم در حاشیه نشینی در حریم شهر می باشد.
شهردار بیرجند با اشاره به اجرای کمربند سبز در بسیاری از کلانشهرها اضافه کرد: با توجه به آیین نامه اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز شهرها، شهرداریها می توانند با همکاری دستگاههای مرتبط به منظور کاهش آلودگی هوا و اثرات ناشی از پدیده گرد و غبار اقدامات لازم برای توسعه فضای سبز و احداث کمربند فضای سبز شهری را انجام دهند.
جاوید یادآور شد: با توجه به نقشه شهر بیرجند در برخی از نقاط حاشیه شهر، امکان گسترش حاشیه نشینی وجود دارد لذا هنوز وضعیت سکونتگاههای آن حاد نشده لیکن با توجه به اینکه در سالهای گذشته روستاهای زیادی به شهر الحاق شده ممکن است در آینده به چالش شهری تبدیل شود.
معاون شهرسازی و معماری شهردار بیرجند نیز در این جلسه فضای سبز مورد نیاز بیرجند را ۴۴.۷ هکتار عنوان کرد که تنها ۰.۵ هکتار از این اراضی در اختیار شهرداری قرار دارد.
حمید فخیم زاده خاطر نشان کرد: در طرح آماده شده توسط شهرداری بیرجند، شهر به ۱۷ بخش تقسیم شده که برخی از قسمتهای موجود در طرح با توجه به نقشه طرح تفصیلی، پیشنهاد اجرای فضای سبز در این محدوده داده شده که می توان با اجرایی کردن آن از گسترش حاشیه نشینی جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: وجود مسیل طبیعی، دانشگاه ها و جاده در برخی از قسمتهای کمربند شهرمی تواند مانع طبیعی برای جلوگیری از گسترش بافت های ناکارآمد شهری و حاشیه نشینی باشد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری یکی از مهم ترین قسمتهای کمربند شهر را که نیازمند اجرای فضای سبز می باشد محدوده سراب عنوان کرد و افزود: در قسمت جنوب غربی شهر با توجه به اینکه هیچگونه کمربند سبزی وجود ندارد و همچنین وجود شهرک اداری و طرح ۲۷ هکتاری اقدام ملی مسکن می طلبد که در این محدوده جهت جلوگیری از رشد بافتهای ناهمگون، کمربند سبز ایجاد گردد.
فخیم زاده تصریح کرد: دور تا دور اراضی مهرشهر که محدودیت کالبدی واضح و مشهودی نداریم نیز باید جزو اولویت ها قرار گرفته و با توجه به اینکه این محدوده مستعد ساخت و سازهای غیر رسمی می باشد اجرای کمربند سبز در این منطقه پیشنهاد می گردد.
وی گفت: در قسمت شرقی شهر نیز با توجه به شرایط طبیعی و توپوگرافی و وجود اراضی زعفرانیه و طراحی کمربند سبز طبق طرح تفصیلی می بایست اجرا گردد.
معاون شهرسازی و معماری، با اشاره به تقسیم فعالیتهای انجام شده در این زمینه به سه بخش عنوان کرد: قسمتهایی از شهر که با معابر شهری ایجاد شده فعلا در دستور کار نبوده، ساماندهی بخشهایی از شهر که رودخانه قرار دارد توصیه می شود و مناطقی مانند حاشیه مهرشهر ، زاگرس و سراب برای اجرای کمربند سبز در اولویت قرار گیرد و از گونه های اثر گذارکم آب بر با توجه به اقلیم منطقه در این طرح استفاده شود.
در ادامه این جلسه نیز هر یک از نمایندگان دستگاههای مربوطه به بیان نقطه نظرات خود در این زمینه پرداختند.
لازم به ذکر است هفته آینده با حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی از مسیرهای پیشنهادی بازدید می شود تا همه در جریان وضعیت مالکیت ها و عوارضی که مانع اجرای این طرح می شود قرار گرفته و بر اساس اولویت بندی، زمینه اجرای این طرح فراهم شود.